fbpx
Menu Zamknij

Słońce i Witamina D

Słońce i Witamina D

Słońce niewątpliwie stanowi główne źródło witaminy D. Twoje ciało wytwarza naturalnie witaminę D, gdy jest bezpośrednio wystawione na działanie promieni słonecznych. Można również uzyskać przez niektóre produkty spożywcze i suplementy, aby zapewnić odpowiedni poziom witaminy we krwi.

Sunbathing

Witamina D3 to rozpuszczalny w oleju hormon steroidowy (określenie „witamina” jest mylące), który powstaje, gdy twoja skóra jest wystawiona na promieniowanie UVB pochodzące ze słońca lub bezpiecznego łóżka opalającego. Kiedy UVB uderza w powierzchnię skóry, twoja skóra przekształca pochodną cholesterolu w witaminę D3. Przejście tego D3 do krwiobiegu zajmuje do 48 godzin, aby podnieść poziom witaminy D. Dlatego ważne jest unikanie mycia skóry mydłem przez 48 godzin po ekspozycji na słońce.

Prawie 99% twojej podaży witaminy D służy do regulacji wapnia w organizmie; pozostała część jest wykorzystywana do wzmocnienia układu odpornościowego i utrzymania siły mięśni.

Witamina D ma kilka ważnych funkcji. Najważniejsze to regulowanie wchłaniania wapnia i fosforu oraz ułatwianie normalnego funkcjonowania układu odpornościowego . Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości i zębów, a także zwiększonej odporności na niektóre choroby. Inne korzyści witaminy D obejmują wspomaganie funkcji mięśni i mózgu oraz zmniejszanie ryzyka niektórych chorób.

Regularna ekspozycja na światło słoneczne może naturalnie zwiększyć poziom serotoniny w organizmie, zwiększając dobry nastrój, aktywność i czujność.

Sunbathing

Niedobór witaminy D może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, które obejmują depresję, zmniejszone funkcjonowanie mózgu i zwiększone ryzyko chorób takich jak rak i krzywica.

Dokładna ilość słońca, którą powinieneś uzyskać, jest dyskusyjna ale ogólnie zaleca się około 20-30 minut dziennie, 3 razy w tygodniu. W zależności od niektórych czynników 30 minut na słońcu może wytworzyć od 8 000-50 000 IU witaminy D  w ciągu 24 godzin od ekspozycji.

National Institute of Medicine zaleca górną granicę dziennego spożycia witaminy D przy 4 000 IU, jednak prawdziwa górna granica witaminy D może być bliższa 10 000 IU/dzień.  Optymalne poziomy witaminy D w surowicy są ogólnie akceptowane w zakresie od 30 do 80 ng / ml, ale 40-60 ng / ml wydaje się lepszym dla większości.

Jeśli zdecydujesz się na suplement witaminy D, musisz również zwiększyć spożycie witaminy K2 poprzez jedzenie i / lub suplement.

Witamina D jest kluczowa dla naszego zdrowia z sześciu głównych powodów, w tym:

  • Wzmacnia nasz układ odpornościowy
  • Pomaga zapobiegać niektórym rodzajom raka
  • Spowalnia proces starzenia się komórek
  • Stabilizuje ciśnienie krwi
  • Pomaga naszemu organizmowi wchłonąć wapń niezbędny do tworzenia zdrowych kości
  • Podnosi nasz nastrój

Kiedy nie jesteśmy wystawieni na działanie światła słonecznego, możemy doświadczyć niedoboru witaminy D.

Niedobór witaminy D wiąże się z wieloma oznakami złego stanu zdrowia i chorób. Należą do nich: niska gęstość kości i złamania kości z powodu osteoporozy, osłabienia mięśni, cukrzycy, stwardnienia rozsianego, chorób układu krążenia, raka jelita grubego i ogólnie zwiększone ryzyko przedwczesnego umierania.

Możesz również uzyskać witaminę D poprzez jedzenie, które jesz. Pamiętaj jednak, że będzie on przechowywany w twoim organizmie dłużej niż witamina D wytwarzana przez samo ciało. Pokarmy bogate w witaminę D to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak ryby (łosoś, tuńczyk, sardynki), jaja i produkty mleczne (są one również dobrym źródłem wapnia). Grzyby zawierają również witaminę D.

W te wakacje słońca nie brakuje, zatem korzystajmy!