Jak działa skóra
Nawet w najgrubszym punkcie nasza skóra ma tylko kilka milimetrów grubości. Skóra to wciąż nasz najcięższy i największy organ, stanowiący około jednej siódmej masy naszego ciała. W zależności od wzrostu i masy ciała waży od 3,5 do 10 kilogramów i ma powierzchnię od 1,5 do 2 metry kwadratowe. To pokazuje, jak ważna jest skóra dla twojego organizmu i metabolizmu.
Funkcje skóry
Skóra ma wiele różnych funkcji. Jest to stabilne, ale elastyczne pokrycie zewnętrzne, które działa jak bariera, chroniąc ciało przed szkodliwymi rzeczami w świecie zewnętrznym, takimi jak wilgoć, zimno i promienie słoneczne, a także zarazki i toksyczne substancje.
Samo spojrzenie na czyjąś skórę może już wiele powiedzieć – na przykład o ich wieku i zdrowiu. Zmiany koloru lub struktury skóry mogą być oznaką stanu chorobowego. Na przykład osoby ze zbyt małą ilością krwinek czerwonych we krwi mogą być blade, a osoby z żółtaczką mają żółtawą skórę. Skóra odgrywa również ważną rolę w regulowaniu temperatury ciała. Pomaga zapobiegać odwodnieniu i chroni przed negatywnymi skutkami zbyt dużej temperatury lub zimna. I pozwala twojemu ciału odczuwać takie odczucia, jak ciepło, zimno, ucisk, swędzenie i ból. Niektóre z tych odczuć wywołują odruch, np. automatyczne cofanie dłoni, jeśli przypadkowo dotkniesz gorącego pieca.
Skóra działa również jako duży schowek na ciało: najgłębsza warstwa skóry może przechowywać wodę, tłuszcz i produkty przemiany materii. Wytwarza hormony ważne dla całego organizmu.
Oto 16 czynników, które wpływają na stan naszej skóry:
- Pożywienie (witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe, białka).
- Woda jaką pijemy i jaką używamy do mycia.
- Styl życia (aktywność fizyczna – nadmierna lub jej brak, praca, spędzanie czasu wolnego, używki).
- Środowisko życia (miejsce gdzie żyjemy, przedmioty jakimi się otaczamy).
- Toksyny środowiskowe (z żywności i otoczenia) oraz własne metabolity i toksyny i metabolity wytwarzane przez (ewentualne) pasożyty czy symbionty, które się rozrosły za bardzo.
- Sen – odpoczynek (jakość i ilość snu i odpoczynku) więcej przeczytaj tutaj https://www.magdalenatrener.pl/zdrowy-sen/
- Ekspozycja na słońce (brak, nadmiar, przebywanie na świeżym powietrzu).
- Równowaga psychiczna, nasze emocje i relacje w jakie wchodzimy z ludźmi. Stres psychiczny, problemy emocjonalne i psychiczne – cała sfera emocjonalna naszego życia, życie w zgodzie lub nie zgodzie ze sobą.
- Pielęgnacja skóry. Rozpoznanie typu skóry, obserwacja własnego ciała – jego reakcji na bodźce zewnętrzne i emocje, higiena – zwłaszcza zbyt intensywna, stosowane kosmetyki.
- Wiek – okres życia (dzieciństwo, dorastanie, młodość, menopauza, starzenie się).
- Leki, hormony syntetyczne.
- Jakość pokarmów (żywność uprawiana i hodowlana naturalnie, bez bez użycia chemicznych pestycydów, leków, hormonów wzrostu)
- Żywność nie poddawana intensywnej obróbce termicznej, surowa w dużej mierze, Świeża. Żywność nisko przetworzona.
- Produkty lokalne od sprawdzonych dostawców. Żywność lokalna – z uwagi na genetyczne predyspozycje. Lokalna także z uwagi na kwestie związane z transportem i przechowywaniem, żywność sezonowa – dzięki temu może być uprawiana naturalnie.
- Jakość i ilość poszczególnych posiłków – łączenie pokarmów, ilość składników składających się na jeden posiłek.
- Jedzenie intuicyjne – wsłuchiwanie się w potrzeby ciała.