Menu Zamknij

Rola diety w leczeniu infekcji układu oddechowego

jesień
odżywianie zdrowie

Dlaczego odpowiednia dieta jest ważna w zapobieganiu i leczeniu infekcji?

Przed infekcjami chroni nas układ odpornościowy, który w naturalny sposób zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy system obronny organizmu jest przeciążony i nie potrafi poradzić sobie z atakiem wirusów. Z tych powodów, o naturalne mechanizmy obronne należy dbać. Szczególnie istotne jest przede wszystkim zapobieganie chorobom, czyli dodawanie sił organizmowi, zanim dojdzie do infekcji. Możemy to zrobić prowadząc zdrowy i aktywny styl życia, unikając nadmiernego stresu oraz stosując właściwą dietę. Podczas choroby zdrowe i odpowiednie odżywianie się ma także zasadnicze znaczenie. Jeśli „dopadnie” nas już infekcja, możemy pomóc organizmowi w walce z chorobą dzięki starannie dobranym produktom.

Jak funkcjonuje układ oddechowy?

Najważniejszym zadaniem układu oddechowego jest dostarczanie tlenu oraz usuwanie dwutlenku węgla oraz pary wodnej. Podczas wykonywania wdechu powietrze jest ogrzewane, nawilżane, a także oczyszczane z chorobotwórczych drobnoustrojów znajdujących się w powietrzu. Układ oddechowy podzielić można na dwie części: górne oraz dolne drogi oddechowe. Odcinek górny to jama nosowa oraz gardło. W skład dolnych dróg oddechowych wchodzą krtań, tchawica, oskrzela główne oraz wewnątrzpłucne drzewo oskrzelowe zakończone pęcherzykami płucnymi.

Dlaczego jesteśmy narażeni na infekcje dróg oddechowych?

Z uwagi na swoją budowę i funkcję układ oddechowy jest szczególnie narażony na czynniki chorobotwórcze obecne w powietrzu. Infekcje najczęściej atakują górne drogi oddechowe najbardziej otwarte na świat zewnętrzny. W większości są to infekcje wirusowe, nieco rzadsze, jednak znacznie niebezpieczniejsze są zakażenia bakteryjne, często będące wynikiem powikłań źle leczonej infekcji wirusowej lub ogólnego osłabienia organizmu wcześniej przebytą chorobą. Przeziębienie jest główną przyczyną wizyt u lekarza, a także absencji w szkole i w pracy.

Infekcjom górnych dróg oddechowych sprzyjają:

niska temperatura,

niewyspanie,

stres,

niehigieniczny tryb życia,

a także, o czym nie wszyscy wiedzą- nieodpowiednia dieta.

Jaką dietę stosować przy infekcjach dróg oddechowych?

  • ogranicz w diecie tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, oleje rafinowane i związki zawarte w margarynach, które osłabiają system immunologiczny naszego organizmu
  • unikaj cukru
  • wyeliminuj produkty z białej mąki
  • spożywaj więcej białka roślinnego, zrezygnuj z białek zwierzęcych
  • usuń z diety wszystkie przetworzone produkty mleczne

Jakich produktów należy unikać, jeżeli walczymy z infekcją?

  • w czasie infekcji rezygnujemy z produktów mlecznych, które utrudniają metabolizm i nie sprzyjają obniżeniu temperatury ciała
  • unikamy kawy oraz czarnej i zielonej herbaty
  • nie spożywamy surowych owoców
  • rezygnujemy z mięsa i nabiału
  • jeśli choruje dziecko- akceptujemy brak apetytu i nie zmuszamy małego pacjenta do jedzenia
  • staramy się wyeliminować z diety dziecka zimne termicznie produkty, soki z kartoników, słodycze, cukier i wyroby z białej mąki

PAMIĘTAJ

  • W czasie infekcji naturalnym objawem jest brak apetytu, dlatego posiłki muszą być częste, ale niewielkie objętościowo. Nie należy zmuszać się do jedzenia.
  • Podczas choroby należy stosować lekką dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
  • Należy przyjmować duże ilości płynów.

Co należy pić podczas infekcji?

  • może to być ciepła i przegotowana woda z dużą zawartością świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • do kubka z ciepłą wodą możemy wycisnąć dwa plasterki świeżego korzenia imbiru lub sporządzić herbatkę tymiankowo-imbirową gotując w połowie litra wody dwa plastry imbiru i pół łyżeczki suszonego tymianku z dodatkiem szczypty cynamonu,
  • proces leczenia wspomaga specjalnie przygotowana kawa zbożowa z dodatkiem odrobiny imbiru, cynamonu oraz goździków i kardamonu gotowana ok. 5 minut i serwowana na gorąco,
  • w czasie gorączki, szczególnie u dzieci, zalecane są wywary z ziół ochładzających, takich jak melisa, mięta czy rumianek,
  • dzieci chętnie wypiją herbatkę z malin lub dzikiego bzu,

Doskonałe efekty terapeutyczne przynosi spożywanie kaszy jaglanej, dzieciom można ją podawać z jabłkiem i cynamonem; dorośli powinni spożywać ją bez żadnych dodatków.

Doskonałym wsparciem dla organizmu walczącego z chorobą jest spożywanie innych bogatych w błonnik produktów zbożowych takich jak brązowy ryż, płatki owsiane i kasza jęczmienna.

Zalecane jest jedzenie dużej ilości surowych oraz gotowanych warzyw będących najlepszym źródłem minerałów i witamin, należy jednak zwrócić uwagę, aby były to warzywa sezonowe bogate w wartości odżywcze. Owoce dobrze jest spożywać w formie osobnego posiłku.

PODSUMOWANIE

System odpornościowy należy systematycznie wzmacniać. Naturalne środki zawarte w odpowiednio zbilansowanej diecie z pewnością w tym pomogą, więc staraj się zdrowo odżywiać przez cały rok.

Źródło: Program edukacyjny przygotowany pod kierunkiem dr n. med. M.Barylskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *